Hvordan bli kvitt uren hud, kviser og akne

Koreansk hudpleie og andre tiltak.

Akne, kviser, hudormer eller uren hud er noe de fleste opplever i løpet av livet. Årsaken til elendigheten er som oftest hormoner, stress eller det kan være genetisk betinget. Akne er i utgangspunktet å betrakte som en hudsykdom. Det skyldes økt produksjon av talg i talgkjertlene, og i tillegg bakterier i de tilstoppede utførselsgangene i talgkjertlene. Stikk motsatt av det mange tror, så handler det ikke om urenslighet. Tvert i mot så kan overdreven vasking og rensing av huden forverre problemet. Akne er ikke umulig å kurere, og det er noen enkle forandringer du kan gjøre for å for å minske, eller i beste fall stoppe, akne utbruddene.

Jeg har selv slitt med akne og uren hud i en årrekke, fra jeg var 13 og godt opp i 30 årene var kviser et stort problem for meg. Hadde jeg vist det jeg vet i dag, kunne jeg spart meg selv for mye smerte. Ja for det er akkurat det det er – smerte. For min del både fysisk, fordi huden til tider var så betent, og psykisk fordi jeg følte meg så stygg med alle kvisene. Spesielt 20 årene var ille for min del, så ille at jeg isolerte meg totalt til tider. I dag, i en alder av 39, kan jeg endelig si at jeg er fornøyd med huden min. Veien dit har vært lang for min del, men det trenger den ikke være for deg.

I dette innlegget vil jeg skrive om hva du kan gjøre selv kun ved hjelp av en god hudpleieruine med riktige hudpleieprodukter og livsstilsendringer.  Til slutt vil jeg skrive hva en lege eller hudlege kan hjelpe deg med dersom hudpleierutiner og livsstilsendringer ikke er nok.

Hva du kan gjøre selv med hudpleierutinen din?


1. Rens huden din morgen og kveld med en pH balansert rens

 Første steg til å få ren hud uten kviser og urenheter, er å rense huden med en rens der pH verdien ikke overstiger 5.5. En frisk hud har i gjennomsnitt en pH-verdi på 4,5-5, noe som innebærer at overflaten er litt sur. Denne spesielle egenskapen gjør at bakterier, virus og andre mikroorganismer som ikke liker et surt miljø, holder seg borte. På overhuden finnes det vi kalles for hudens syrekappe, vår naturlige beskyttelsesbarriere. Bruker du en rens med for høy pH verdi vil du forstyrre denne syrekappen, noe som vil resultere i at huden ikke klarer å beskytte seg like godt mot bakterier og fuktighetstap.

Men rense huden må man, spesielt dersom man sliter med uren hud og akne. Det er svært viktig å fjerne smuss, bakterier og overflødig olje på huden for å redusere/unngå akne. Så hvordan vet man pH verdien på en ansiktsrens? Dessverre står pH verdien på ansiktsrens sjelden oppgitt, hvorfor kan man lure på, når det faktisk er så viktig.

Det å bytte til ansiktsrens med lav pH verdi tør jeg påstå er noe av det som har gjort størst forskjell på min hud. Men hvordan vet du hvilken pH verdi rensen din har? Et google søk på pH verdi og navnet på rensen kan i mange tilfeller hjelpe deg, det ideele er en pH på mellom 4.5 og 5.5. Jeg rullerer på rens jeg bruker, men det er ikke nødvendig. Selv bruker jeg Cosrx Low pH Good Morning Gel Cleanser flere ganger i uken, men ikke hver dag. Denne rensen har en pH verdi på 5.5 og inneholder blant annet te-tre olje som er supert for uren hud.

To andre ansiktsrenser jeg elsker er Huxley Cleansing Gel (pH verdi 5.5) og Neogen Green Tea Real Fresh Foam Cleanser (pH verdi 5.5). Når jeg renser huden med en av disse, opplever jeg IKKE tørr og stram hud etter rens slik jeg gjorde når jeg renset huden med rens med for høy pH. Det å bytte ut rensen til en med lav pH er noe alle burde gjøre for å unngå at hudens syrekappe forstyrres.

2. Dobbel rens huden på kvelden

 Gode renserutiner er ekstremt viktig for å unngå akne. Men hva er dobbel- rens? Dette er noe som stammer fra den koreanske hudpleie rutinen, som flere og flere adopterer her i vesten. Det betyr at man renser huden i to omganger. Den første rensen skal være en oljebasert rens enten i form av en balm eller en flytende olje. Oljen vil løse opp sminke, solkrem og overflødig sebum i huden. Man påfører oljen/balmen på tørr hud og masserer den inn, tilsett så litt lunkent vann og masser videre før du skylder av med lunkent vann. Følg så opp med en vannbasert rens med lav pH.

Min favoritt olje rens for tiden er Heimish All Clean Balm. Den lukter himmelsk, er fri for irriterende stoffer og etterlater huden ren og myk. Trykk her dersom du vil lese mer om dobbel rens av huden

3. Bruk en toner etter rens

 Etter at du har renset huden, påfør en pH balanserende toner på huden. Tonere vil stramme opp porene dine, slik at det er mindre sannsynlig at skitt og olje fanges i porene. En pH balanserende toner er også en fordel å bruke før du eksfolierer huden, pH verdien på vannet i Norge er på rundt 7 og dette er høyere enn hudens naturlige pH verdi. Ved å bruke en pH regulerende toner etter rens vil du senke pH verdien på huden slik at syrene virker mer effektivt.

Unngå tonere med alkohol eller som reklamerer med at de er akne-tonere, disse virker uttørrende på huden og vil gjøre vondt verre. Velg i stedet pH regulerende og fuktighetsgivende tonere. Her har jeg et par favoritter. Mizon AHA & BHA Daily Clean Toner bruker jeg gjerne før jeg påfører syrer, jeg opplever at syrene fungerer mer effektivt ved bruk av denne. Etter bruk av syrer liker jeg å bruke en fuktighetsgivende toner for å tilføre et fuktighet og preppe huden til neste steg. Pyunkang Yul Mist Toner balanserer huden og egner seg spesielt godt for kombinert og fet hud.

 

4. Eksfolier huden 

Dette vil jeg si er helt essensielt for å redusere uren hud og kviser. Å eksfoliere huden vil si å enten bruke en ansikts-skrubb eller bruke BHA eller AHA syrer for å løsne døde hudceller. Jeg foretrekker helt klart å eksfoliere huden kjemisk med BHA eller AHA syrer, da det både er mer effektivt og mer skånsomt for huden enn å bruke en ansikts-skrubb.

En BHA syre er oljeløselig, det betyr at den kan trenge ned i porene og eksfoliere huden på dypet. Dette er spesielt gunstig dersom du har fet hud og akne, hudormer og tette porer. BHA syrer er også antibakterielle og har anti-inflamatoriske egenskaper. Jeg bruker en BHA syre annenhver dag etter dobbel rens av huden. Min favoritt BHA syre er koreanske Cosrx BHA Blackhead Power Liquid. Denne BHA syren er formulert med 4 % Betaine Salicylate og er skånsom, men effektiv. Faktisk så skånsom at de som sliter med rosacea kan bruke den. Vil du lese mer om Cosrx BHA Blackhead Power Liquid har jeg skrevet et innlegg om denne tidligere, du finner det her.

I tillegg til BHA syrer kan det være en fordel å bruke en AHA syre. AHA syrene jobber i hudens overflate og er vannløslige. De er ofte foretrukket av personer med normal til tørr hud, med solskader og arr eller pigmentforandringer etter akne. Jeg kombinerer AHA syrer med BHA syrer for best mulig effekt på huden. Min favoritt er Cosrx AHA Whitehead Power Liquid. Den er skånsom, men likevel effektiv når det gjelder å eksfoliere huden på overflaten, slik at døde hudceller og kviser/lukkede komedomer reduseres. Jeg har tidligere skrevet et mer utfyllende innlegg om syrer, du finner det her dersom du ønsker å lese mer om temaet. Vil du lese mer om Cosrx AHA Whitehead Power Liquid har jeg skrevet et innlegg om den, du finner det her.

  • Både BHA og AHA syrer reduserer fine linjer og rynker i huden.
  • Begge syrene vil stramme opp huden
  • Både BHA og AHA syrer tilfører fuktighet til huden
  • Begge syrene forbedrer ujevn hudtone og grov tekstur i huden

Jeg mener det beste er å kombinere BHA og AHA syrer. Den ene virker på hudens overflate, og den andre virker i porene. Begge deler er fordelaktig når uren hud og kviser skal bekjempes. De kan brukes hver for seg 2 til 4 ganger i uken, eller i samme rutine når huden har vendt seg til syrene og tåler de godt. Selv bruker jeg  Cosrx BHA Blackhead Power Liquid først rett etter rens og eventuelt toner. Jeg lar den virke i fred på huden i ca 20 minutter, før jeg så påfører  Cosrx AHA Whitehead Power Liquid. Også denne lar jeg virke i 20 minutter før jeg fortsetter med hudpleie rutinen min. Dette kan sikkert virke som mye og tidkrevende for mange, men jeg lover at resultatene er verdt det!

5. Bruk en leirmaske 1 til 2 ganger i uken

Dette har redusert oljeproduksjonen og antall kviser drastisk for min del. En god leirmaske vil trekke overflødig sebum/olje ut av porene dine og dyprense huden. Jeg synes effekten jeg har av å bruke en leirmaske er mye lik effekten jeg har av å ta en dyprens hos hudpleier. Jeg har fast spa dag hver søndag, da går jeg «all inn» med leirmaske, gjerne etterfulgt av en fuktighetsgivende maske. Jeg bruker aldri syrer etter en leirmaske, jeg tilfører kun fuktighet for å unngå irritasjon på huden.

Også når det gjelder leirmasker har jeg en klar favoritt som jeg har brukt i over et år, Innisfree Super Volcanic Pore Clay Mask. Masken renser porene på dypet og sebum produksjonen blir redusert. I tillegg opplever jeg at porene ser mindre ut etter bruk av denne masken. En bonus masken har, er en avkjølende effekt – noe som er spesielt behagelig etter trening eller på sommeren.

6. Tillfør nok fuktighet på huden

 Fet hud produserer akne, og hvis huden din er dehydrert vil den kompensere ved å produsere ende mer sebum/olje. Dette vil igjen føre til mer urenheter og kviser. For å forhindre at dette skjer bør du bruke en fuktighetsgivende essens eller serum, samt en oljefri fuktighetskrem.

Jeg har to fuktighetsgivende essenser jeg rullerer på, begge egner seg godt for fet og uren hud. Den jeg bruker mest nå på vinterhalvåret er Cosrx  Hyaluronic Acid Hydra Power Essence, den inneholder messe antioksidanter, vitaminer og mineraler, og vil gi huden en solid dose fuktighet. Vil du lese mer om hvor mye jeg elsker denne essensen, kan du trykke her.

En annen essens jeg og huden min liker godt er Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence. Denne essensen inneholder hele 96 % snegleslim. Snegleslim er kjent for å roe og reparere irritert hud, samt tilføre fuktighet. Her kan du lese mer om effekten snegleslim har på huden.

Når essensen har trukket inn i huden, avslutter du med en lett og olje fri fuktighetskrem for å tilføre og lukke fuktighet i huden. Det finnes flere gode fuktighetskremer på markedet, min seneste favoritt er Pyunkang Yul Moisture Cream. Dette er en lett fuktighetskrem med få ingredienser, den egner seg derfor godt for hud som er akne-utsatt og sensitiv. Jeg har skrevet et mer utfyllende innlegg om denne kremen her.

Andre gode fuktighetskremer for fet og akne-utsatt hud er Cosrx Oil Free Ultra Moisturizing Lotion, dette er en lett fuktighetskrem som roer irritert og akne-utsatt hud. Den passer alle hudtyper, jeg har selv brukt denne i lange perioder med stort hell. Er huden din svært fet kan det ofte holde med en lett gèle type krem, Mizon Snail Recovery Gel Cream er da et ypperlig valg.


7. Bruk solkrem hver dag hele året

 Mange tror at sol har en gunstig effekt på uren hud og akne. Den gode effekten sol har på huden er imidlertidig kortvarig. Solen vil tørke ut urenheter og kviser der og da, men på lang sikt vil overdreven og ubeskyttet soling føre til at overhuden blir tykkere og mer læraktig. Dette fører igjen til at talg og sebum lettere blir «fanget» i porene.I tillegg kan ubeskyttet soling føre til for tidlig aldring av huden, uønsket pigmentering og sist men ikke minst hudkreft.

Et annet viktig poeng er at mange behandlinger mot uren hud og akne også gjør huden ekstra sensitiv mot solen, dette gjelder spesielt når man bruker AHA syrer, retinoid kremer eller Roacutane.

Selv om de fleste vet om viktigheten av å bruke solkrem, er det mange som unngår solkrem som pesten. En grunn til dette er nok at solkrem ofte har en klissete følelse på huden, samt at mange reagerer med å få kviser og tette porer av å bruke solkrem.

Da gjelder det å finne riktig solkrem. Jeg skal innrømme at jeg i mange år var en av de som unngikk solkrem i ansiktet på grunn av redselen for forverring av akne. Nå vet jeg derimot bedre og har heldigvis funnet solkremer for ansiktet som hverken er klissete eller gir meg kviser. Her har jeg to favoritter, den jeg liker best nå om dagen er Cosrx Aloe Soothing Sun Cream SPF50+ PA+++.

En annen god solkrem for ansiktet er Skinceuticals mineral radiance uv defence spf50. Denne har en lett tint og jevner ut hudtonen slik et farget dagkrem gjør.


Hva du kan gjøre selv med livsstilsendringer

 

1. Slutt å ta deg i ansiktet

 Dette er utrolig vanskelig, de fleste berører ansiktet sitt mange ganger i løpet av dagen. Hendene dine er fulle av bakterier og disse blir overført til huden din når du tar det i ansiktet, dette kan igjen føre til at huden din blir verre.

2. Dusj ofte

Det å dusje fjerner overflødige oljer, dreper bakterier og renser bort døde hudceller. Vask hele kroppen med en mild kropps-såpe og bruk en shampo som reduserer oljeproduksjonen din dersom du sliter med fet hodebunn. Husk å alltid dusje etter trening slik at du får skyllet av døde hudceller som kroppen din kvitter seg med gjennom svette.

3. Spis sunt

 Reduser mengden raffinert sukker og meieriprodukter du spiser , samt prøv å begrense mengden av ferdigprodusert mat. Det å tilføre nok næringstoffer i form av fullkornsprodukter, frukt, grønnsaker og proteiner vil hjelpe huden din å regenerere(reparere) seg raskere og kan bidra til å senke oljeproduksjonen i huden din. Hvis du klarer det, bør du unngå junk food og raffinert sukker fullstendig.

4. Prøv å få 7 til 8 timers søvn hver natt

 Det å sove slår to fluer i en smekk. Det hjelper kroppen din å slappe av og detoxe seg, hvis du ikke får nok søvn får ikke huden din nok tid til å fornye cellene sine.  Regulerer søvnsyklusen din ved å gå til sengs på samme tidspunkt hver kveld.

5. Drikk masse vann

 Alle har sikkert hørt at man skal drikke 8 glass vann hver dag. Det er nok i det meste laget for mange. Prøv likevel å bytt ut juice, saft og brus med vann. Vann hjelper til å detoxe kroppen og rense huden din, samt bekjempe dehydrert hud fra innsiden.

6. Stress ned

 Høyt stressnivå fører faktisk til økt sebum(olje) produksjon, som igjen kan føre til uren hud, kviser og akne. Prøv å slappe av med et avslappende bad, en god bok, ved å meditere eller begynne med yoga. Huden din vil takke deg med mindre kviseutbrudd.

7. Vask håndklær og sengetøy ofte

 Alle tekstiler som kommer i kontakt med huden din som klær, håndklær og sengetøy bør vaskes minst en gang i uken for å fjerne olje og bakterier som bygger seg opp over tid. Håndklær bør vaskes 2 til 3 ganger i uken.

8. Vask sminkekoster og sminkesvamper 1 gang i uken

Skitne sminkekoster og sminkesvamper er fulle av bakterier så de bør vaskes med jevne mellomrom. I tillegg til gammel sminke og bakterier, er sminkeredskapene dine også fulle av sebum fra huden din. Alt dette ekle i sminkekosten og sminkesvampen blir dratt rundt på huden din og kan gi deg akne eller uren hud. Gjør det derfor til en vane å vaske sminkeredskapene dine ofte. Ekspertene anbefaler 1 gang i uken, men det er nok i overkant ambisiøst for mange. Prøv i så fall å gjør det annenhver uke.

9. Tren regelmessig

Trening kan hjelpe til å redusere akne på flere måter. Det frigjør endorfiner som senker stressnivået og derfor oljeproduksjonen. Det får deg også til å svette, noe som hjelper til å kvitte seg med døde hudceller. Prøv å vær aktiv eller trene minst 30 minutter hver dag for å redusere akne ikke bare på ansiktet, men også bryst, rygg og armer.

 

Hva legen eller hudlegen kan hjelpe deg med 

 

1. Bruk produkter som inneholder azelainsyre

 Azelainsyre har anti-inflamatorisk og anti-bakteriell effekt. Dersom du har prøvd alle de foregående punktene og du forsatt har akne, kan det være verdt å prøve for eksempel Skinoren. Du må til lege for å få resept på denne. Skinoren er også effektiv mot hudsykdommen rosacea.

2. Bruk en retinoid krem 

 Dersom din akne er mer standhaftig anbefaler jeg å oppsøke hudlege å få resept på en krem som inneholder retinoid. A-vitamin (såkalte retinoider) har vært brukt I mer enn 20 år mot solskadet hud, kviser og rynker. Kremer som inneholder retinoid er svært effektive, men kan virke irriterende og uttørrende på huden. Les mer om retinoid/tretinoin krem her. Differin er en annen type A- vitamin krem som har hjulpet mange å få kontroll på kvisene..

3. Vurder medisinsk behandling

Er man veldig plaget av akne, kan det være nødvendig med medisinsk behandling, blant annet med tetracykliner (antibiotika) og middelet Roacutan (et lisenspreparat som foreskrives av hudleger). Roacutan er en medisin som kan gi sterke bivirkninger, og derfor anbefaler man Roacutane kun ved svært alvorlige tilfeller.

Jeg var selv et av disse alvorlige tilfellene. Faktisk så måtte jeg gjennom to behandlingsrunder før jeg ble kvitt min alvorlige akne, en gang i 20 årene og en gang i 30 årene. Jeg må innrømme at denne medisinen utførte mirakler for min del, selv om bivirkninger som ekstremt tørr hud var ganske plagsomt til tider.

Roacutane tok meg fra gruppen alvorlig akne, til gruppen med uren hud og kviser. Nå om dagen holder jeg huden i sjakk med gode hudpleierutiner og hudpleieprodukter som jeg har skrevet om over her. Begynner jeg å slurve, «straffer» huden min meg med kviser nesten umiddelbart. Det å holde uren hud og kviser i sjakk er dessverre en jobb som aldri tar slutt for min del, og for mange andre som sliter med dette problemet.

 

 

 

 

 

 

Legg inn en kommentar