Hvorfor du trenger syrer i hudpleierutinen din

Syrer på huden høres kanskje skummelt ut hvis du ikke har brukt det før.
Men ikke vær redd, når syrer blir brukt på en kontrollert måte kan det gi fantastiske resultater på huden din. Jeg har selv brukt forskjellige syrer på min hud siden i fjor sommer og har opplevd drastiske forbedringer. Jeg har prøvd og feilet, og opplevd at huden min har blitt over-eksfoliert. Når jeg først begynte med syrer merket jeg en rask forbedring på huden min. Fine linjer ble nærmest visket ut, hudtonen ble jevnere, hudormer og kviser ble kraftig redusert og jeg fikk en fantastisk glød.  Ikke rart man blir ivrig og vil bruke syrer hver dag og gjerne flere etter hverandre. Det kan gå greit en stund, men så sier huden i fra. Man får det det vi kaller over-eksfoliert hud.

Tegn på at huden din er over-eksfoliert :

 • Rød, kløende og kanskje en brennende fornemmelse i huden er de mest åpenbare tegnene på at du har vært litt for ivrig med syrene.
 • Kviseutbrudd blir ikke bedre, snarere verre. Når hud-barrieren din har blitt brutt ned er det lettere for bakterier å trenge inn i huden din, noe som kan føre til en forverring av akne.
 • Huden din får et glass-aktig, skinnende og kunstig utsende. Og ikke på en bra måte. Huden ser nærmest plast- eller voks-aktig ut.
 • Huden din er stram og tørr. Spesielt etter at du har renset huden. Når huden har blitt strippet for de naturlige oljene som finnes i huden, har den mistet sin naturlige smøring. Alle hudtyper kan oppleve at huden blir tørr hvis den blir over-eksfoliert, selv de som i utgangspunktet har fet hud.
 • Grov og flassende hud. Huden har mistet sin evne til å holde på fuktighet. Resultat kan bli grov og flassende hud, noe som kan få deg til å tro at du må eksfoliere den mer, hvilket er det siste du skal gjøre.
 • Huden din er dehydrert og linjer og rynker blir mer synlige. Fordi huden har mistet mye av sin evne til å holde på fuktighet vil linjer og rynker bli mer synlige. Huden din er rett og slett tørst.
 • Huden din produserer mer olje enn normalt. I stedet for å bli tørr og stram, kan huden overkompansere for fuktighetstapet ved å produsere mer olje.
 • Sprengte blodkar. Spesielt rundt nese-vingene, i kinnene og på haken kan dette oppstå dersom du bruker syrer som er for sterke og/eller for ofte.
Lånt illustrasjonsfoto

Har du brukt syrer eller andre eksfolierende produkter, og opplever en eller flere av tegnene som er ramset opp ovenfor, kan det bety at huden din er over-eksfoliert. Ved minste tegn til over-eksfoliering må du ta en pause fra syrene. Det kan ta 4-5 dager og opp til en uke før huden har returnert til normalen. I mellomtiden gjelder det å reparer huden.  Bruk en skånsom hudrens med lav ph, det vil si ph-verdi mellom 5 og 6. Velg en mild fuktighetskrem, gjerne litt fetere enn den du vanligvis bruker. Det finnes fuktighetskremer som kan hjelpe til å gjenoppbygge hudbarrieren, de er til stor hjelp og gjør at huden heles raskere. En fuktighetskrem som egner seg svært godt til dette er Stratia Liquid Gold.

Bildet er lånt fra Stratia skin sin hjemmeside

Tilfør gjerne også et hyaloronsyre serum for å hjelpe huden å komme opp på riktig fuktighetsnivå. Produkter som inneholder sneglesekret synes jeg også har god effekt når huden min er over-eksfoliert.

Hvordan bruke syrer riktig

Før du begynner med syrer må du finne ut hva behovet ditt er og hva du eventuelt ønsker å forbedre med huden din. Har du ung hud og hovedproblemet er hudormer, har du behov for andre syrer enn en med eldre hud der linjer og rynker er det som er mest fremtredende. Når det er sagt kan det også være flere ting på en gang man ønsker å forbedre ved huden sin. Her kan jeg bruke meg selv som eksempel. Jeg sliter fortsatt med hudormer og små-kviser selv om jeg nærmer meg 40 år. Jeg har selvsagt også begynt å få linjer og rynker. I tillegg har jeg hatt en del missfarging og arr i huden etter mange år med akne.

Jeg driver fortsatt og eksprimenterer med hvilke syrer som passer best for min hud og ikke minst hvor ofte min hud tåler å få syrer påført. Jeg har blitt bedre på å se tegnene når huden min er i ferd med å bli over-eksfoliert, og stopper da behandlingen med syrer i noen dager. Syrer kommer i forskjellige former og styrkegrader. Noen er veldig kraftige og egner seg best for de med fet hud
(fet hud er tykkere og mer motstandsdyktig). Mens andre syrer er mer skånsomme og kan brukes av de med sensitiv hud.

Når du har funnet ut hvilken/hvilke syrer du vil gå for, er det viktig at du introduserer en og en syre og annen hver dag. Har du svært sensitiv hud bør du starte med et par ganger i uken. Responderer huden din bra på syren, kan du øke frekvensen. Når du har kommet godt i gang med en syre kan det være lurt å prøve en annen type. Det å bruke 2 til 3 forskjellige typer syrer kan være svært effektivt. På samme måte som vi rådes til å variere treningen, er det lurt å variere hvilke syrer du bruker. Det er en måte å «lure» hudcellene dine på og sørge for at de ikke blir tilfredse. På den måten vil du se en stadig forbedring på huden din. Du kan for eksempel rullere på å bruke en skånsom syre-toner, en kraftig syre-peel og et serum med peelende egenskaper.

Oversikt over ulike AHA syrer :

AHA er en forkortelse for Alpha Hydroxy Acid og utvinnes faktisk fra ulike matvarer. AHA syrer kommer i forskjellige former og styrkegrader.  AHA syrer en vannløselige og eksfolierer huden din fra overflaten og nedover. Ved å bruke AHA syrer regelmessig på huden din kan du oppnå:

 • Økt celleomsetning
 • Økt collagen produksjon
 • Reduksjon av pigmentflekker
 • Reduksjon av fine linjer og rynker
 • Regulering av oljeproduksjonen i huden

Lactic acid er en av de mest skånsomme syrene. Lactic acid utvinnes fra melk og er ideell å bruke regelmessig. Denne syren er super for de med sensitiv hud, men også for andre som ønsker en skånsom eksfoliering. Lactic acid er medlem av AHA syrene og hjelper til å løsne opp «limet» som binder døde hudceller til hud-overflaten. Du finner lactic acid i blant annet Sunday Riley good genes ,The Ordinary  lactic acid 5 % og The Ordinary lactic acid 10 %. 
Jeg har brukt Sunday Riley good genes rundt to ganger i uken i en måned nå og er svært fornøyd med resultatene. Den er dessverre svært kostbar, jeg har derfor bestilt The Ordinary lactic acid 5 % for å teste om denne kan måle seg med Sunday Riley good genes.

 

Glycolic acid er nok den mest vanlige AHA syren og utvinnes vanligvis fra sukkerrør . De fleste glykol syrene for hjemmebruk har en konsentrasjon på mellom 5 og 15 % . Denne syren eksfolierer hudens overflate samt stimulerer cellene til å produsere mer collagen. Det er mer vanlig å oppleve hudirritasjon med denne syren, så det er lurt å bygge opp hudens toleranse grense ved å introdusere den gradvis. Glycolic acid er nøkkel ingredinsen i blant annet Mizon AHA 8 % serum, Cosrx AHA 7 Whitehead power Liquid og Alpha-H liquid gold. Jeg har alle tre og rullerer på hvilken jeg bruker. Alpha-H liquid gold er den sterkeste av de tre, så den bruker jeg maks 2 ganger i uken.

 

Mandelic acid  er også en AHA syre og utvinnes fra bitre mandler. Forskjellen på denne syren kontra lactic acid og glycolic acid er at molekylene i mandelic acid er større. Større molekyler fører til mindre hud-irritasjon. Denne syren er derfor ideell for de med sensitiv hud. Mandelic acid har antibakterielle egenskaper noe som gjør den svært godt egnet for de med akne utsatt hud. Stratia soft touch AHA inneholder mandelic acid. Denne har jeg bestilt og gleder meg til å teste.

Bildet er lånt fra Stratia skin sin hjemmeside

 

I tillegg til de 3 AHA syrene jeg har nevnt over her, finnes det tre til. Jeg har ingen erfaring med noen produkter som inneholder disse AHA syrene, derfor nevner jeg de bare med navn og hvilken matvare de er utvunnet fra.
Det er : Citric acid – utvinnes fra sitrus frukter, Tartaric acid – utvinnes fra fermenterte druer og til sist Malic acid – utvinnes fra epler.

 

BHA syre : 

BHA står for Beta Hydroxy Acid og er også en naturlig syre, men i motsetning til AHA syrene utvinnes ikke denne syren fra mat, men fra barken på piletrær. BHA syren er bedre kjent som salicylic acid. BHA syren er olje-løselig og jobber dypere i porene dine enn AHA syrer. Denne syren løser opp talg og skitt i porene og er derfor ofte å finne i produkter mot akne. Jeg har kun prøvd et produkt i denne kategorien og det er Cosrx Blackhead Power Liquid. Det er et skånsomt, men effektivt produkt. BHA syren har følgende fordeler :

 • Den har antibakterielle og anti-inflamatoriske egenskaper
 • Den behandler akne, hudormer og tette porer
 • Den egner seg best for de med akne utsatt hud, men også for de som sliter med rosacea

L-askorbinsyre (vitamin c) :

L-askorbinsyre, bedre kjent som c-vitamin, er en antioksidant som gir hudforbedring. Bruk av hudpleie-produkter som inneholder L-askorbin syre, hjelper huden å beskytte seg fra uv stråler og frie radikaler. C-vitamin produkter er spesielt å anbefale om sommeren når vi utsettes for sollys, men jeg bruker det religiøst hele året og hver dag. Jeg bruker det stort sett på morgenen nå, det på grunn av at jeg bruker AHA og BHA syrer om kvelden. Konsentrasjonen i c-vitamin produkter bør ligge på mellom 10 og 20 % for at de skal være effektfulle. Jo høyere konsentrasjon som er i produktene, jo mer effektive er de. Selv har jeg kun prøvd et type serum med c-vitamin foreløpig, OST Original Pure vitamin C20 Serum. Dette er et skikkelig potent serum med hele 20 % c-vitamin. Ved å bruke produkter som inneholder L-askorbinsyre kan du oppnå:

 • Mer glød i huden
 • Reduksjon av hudormer
 • Reduksjon av fine linjer
 • Reduksjon av pigmentflekker og solskader i huden
 • Reduksjon av arr, spesielt akne-arr
 • Forminskede porer
 • Mindre ruhet i huden

Oppsummering

Jeg har i dette innlegget gått gjennom ulike former for syrer som kan forbedre huden din drastisk. Det er nok mye å fordøye for de fleste, jeg har selv lest utallige artikler om temaet og det tok tid før jeg kunne forskjellen på de ulike syrene.

Syrer er helt klart det som har hatt størst effekt på huden min, så jeg anbefaler virkelig å sette i gang med en eller flere syrer dersom du ønsker en hudforbedring. Jeg bruker syrer fra alle de tre syregruppene, men har valgt å bruke c vitamin serumet på morgenen og BHA og AHA syrene på kvelden. Dette for å unngå overeksfoliering. Det er også viktig at du gir syrene ca 20 til 30 minutter før du påfører andre produkter, dette for at de skal få virke på huden din. Påfører du andre produkter oppå med en gang ødelegger du mye av effekten som syrene har.

Helt til sist må jeg understreke viktigheten av høy sol-beskyttelse ved bruk av syrer. Helst faktor 50 og året rundt, selv om det er vinter og overskyet er det uv stråler i luften. Huden blir ekstra sensitiv for solen når du bruker syrer på huden.

Jeg håper dette innlegget var til hjelp og at emnet syrer ble litt mer forståelig. God helg videre!

Kommentarfeltet her og på Facebook er åpent om noen vil komme med innspill, spørsmål eller kommentarer.

Gå  gjerne inn og lik siden min på Facebook så får du beskjed om når jeg har nye innlegg. Klikk her for å gå inn på siden og like 

Du kan også følge meg på instagram ved å gå inn herHer poster jeg enda litt oftere enn her på bloggen.

 

 

 

 

1 Comment

 1. Elisabeth

  Hei 🙂 hvor kjøper du disse Korianske produktene ? vet man kan kjøpe de på ebay.. men er det trygt ? da tenker jeg på om produktene man kjøper er ekte vare.

Legg inn en kommentar