Lag min egenkomponerte, Spicy tomatsuppe med hjemmelagde kjøttboller

Så var det dette med middag da. Det evindelige spørsmålet som melder seg daglig. Det hender jeg er flink til å planlegge noen dager fremover, men det hører til sjeldenhetene. Jeg er rett og slett ikke så god på planlegging, i alle fall ikke når det gjelder middag. Det blir alt for ofte til at jeg drar til matbutikken nærmest på måfå og håper at inspirasjonen skal falle ned i hodet på meg når jeg kommer inn i butikken.

Det er ingen god taktikk. Det blir ofte «overhandling», i alle fall hvis magen er tom. Drar jeg derimot til butikken med en plan og en skikkelig handleliste der flere middager er inkludert, blir sluttsummen på matbudsjettet langt bedre. En av middagene som skal på vårt middagsbord denne uken er hjemmelaget tomatsuppe. Det er en favoritt for både små og store hjemme hos oss. Det er også utrolig enkelt og billig å lage. I tillegg er det jo veldig sunt. For de av dere som fortsatt tyr til posesuppe fra Toro, vil jeg virkelig anbefale å lage suppen fra bunnen i stedet. Har du først gjort det, tør jeg vedde på at du ikke går tilbake til pose-varianten.

Jeg synes det er veldig godt med kjøttboller til tomatsuppe, men det er jo valgfritt. Tomatsuppe smaker godt med makaroni eller kokt egg også.
Aller best synes jeg det blir om jeg lager kjøttbollene selv. Men har du dårlig tid kan du droppe det og kjøpe ferdige kjøttboller i stedet. Kjøttbollene i denne oppskriften er fantastisk gode så jeg anbefaler å bruke litt ekstra tid på middagen, og lage de selv. Jeg lager dobbel porsjon med kjøttboller når jeg først er i gang, på den måten har jeg kjøttboller til en middag til. Kjøttbollene i denne oppskriften er ganske nøytrale på smak og kan derfor brukes til mange forskjellige retter.

Tidsbruk:  Kjøttboller ca 50 min, tomatsuppe ca 45 min.

Ingredienser til ca 50 kjøttboller (bruk  halvparten til suppen) :

 • 400 gram kjøttdeig
 • 400 gram kjøttdeig av svin
 • ca 120 gram Panko (brødrasp)
 • 2 egg
 • 1 kinesisk hvitløk (hvitløk uten fedd)
 • 1 gul løk
 • ca 80 gram revet parmesan ost
 • 1 teskje salt
 • 1/2 – 1 teskje pepper
 • Olivenolje eller annen nøytral olje til steking

 

Ingredienser til 4 porsjoner tomatsuppe:

 • 1 løk
 • 1 kinesisk hvitløk (hvitløk uten fedd)
 • olivenolje eller annen nøytral olje til steking
 • 3 bokser knuste tomater
 • 5  plommetomater
 • 2 dl vann
 • 1 grønnsaksbuljong terning
 • 4 spiseskjeer kyllingfond
 • 1/2 teskje chillipulver
 • 1 teskje sukker
 • Ca 3 spiseskjeer tørket oregano
 • Pepper, smak til
 • 1 spiseskje balsamico eddik
 • 1 spiseskje meierismør
 • 5 spiseskjeer lett cremè fraiche

Tilbehør:

 • Frisk basilikum
 • Revet parmesan ost
 • Godt brød

 

Fremgangsmåte kjøttboller :

Hvis du skal lage kjøttbollene selv starter du med kjøttbollene. Finn frem en stor bakebolle og ha alle ingrediensene oppi bollen. Bruk hendene å bland alt godt sammen. Kna blandingen i noen minutter slik at alt blander seg godt.

Stek en kjøttbolle først for å se om du har nok krydder i. Smaker det bra, kan du rulle alle kjøttbollene klare før du steker dem. Jeg bruker en spiseskje for å måle ut mengden til kjøttbollene. Deretter ruller jeg de godt med hendene.

Når alle kjøttbollene er ferdig rullet kan du starte med stekingen. Stek dem i tre omganger i stekepannen. kjøttbollene skal i stekes ferdig i stekepannen, kun få en fin, brun stekeskorpe. Jeg steker de på ganske høy varme slik at det skal gå raskt. Mens du steker kjøttbollene setter du stekeovnen på 180 grader over- og under-varme.

Når kjøttbollene har fått en fin farge har du dem på et stekebrett med bakepapir. Stek dem i ovnen i ca 10 – 15 min, avhengig av hvor store de er og hvor mye du har stekt dem i stekepannen. Ta ut en kjøttbolle og test før du tar ut alle av ovnen. Halvparten av kjøttbollene bruker du til tomatsuppen. Resten kan du kjøle ned før du legger de i kjøleskapet eller fryseren. Kjøttbollene holder seg ca 3 dager i kjøleskap.

 

Fremgangsmåte tomatsuppe :

Start med å skrelle og fin-hakke løk og hvitløk. Stek det deretter blankt i olje i en medium stor kjele. Det skal bli blankt, ikke brunt. Deretter heller du over de knuste tomatene. Grovhakk tomatene og ha de oppi kjelen. Tilsett 2 dl vann og rør godt rundt så alt blander seg.

Når det småkoker tilsetter du buljongterningen, kyllingfond, chillipulver, sukker, oregano, pepper, balsamico eddik, meierismør og cremè fraiche. La suppen småkoke uten lokk i ca 20 min. Rør om av og til.

 

Når suppen er ferdigkokt tar du kjelen til side og bruker en stavmikser rett i kjelen for å få en klumpe-fri, glatt suppe. Hvis du skal varme kjøttbollene i suppen, setter du kjelen tilbake på plata og har kjøttbollene i suppen. La suppen småkoke med kjøttbollene i ca 5 min.

Suppen serveres med et dryss frisk basilikum og revet parmesan ost. Jeg synes det smaker nydelig med ferskt brød til, men du kan også koke litt makaroni i en egen kjele og tilsette dette ved servering.

Håper det smaker!

Gå  gjerne inn og lik siden min på Facebook så får du beskjed om når jeg har nye innlegg. Klikk her for å gå inn på siden og like 

Du kan også følge meg på instagram ved å gå inn herHer poster jeg enda litt oftere enn her på bloggen.

Legg inn en kommentar