Guide til perfekt selvbruning

De fleste er vel relativt bleke nå om dagen vil jeg tro. Unntaket er kanskje de som kommer rett fra sydligere strøk eller solarium. Apropos solarium, det er et sted jeg ikke har oppsøkt på 10 år. Før den tid var jeg nok en av de beste kundene solariumskjedene hadde. Det var ikke uvanlig at jeg tok solarium to til tre ganger i uka, året rundt!

Dette var altså i 20 årene, jeg vil ikke engang tenke på tenårene. Vi hadde solarium hjemme og jeg tok sol i snitt 5 ganger i uka. Det har jeg fått svi for i voksen alder. Jeg har ikke tall på hvor mange føflekker jeg har fjernet de siste årene. Noen av forfengelighet, og noen fordi de var i faresonen i forhold til føflekk-kreft. Det viser seg at jeg er i høyrisiko-sonen for forhudkreft og føflekk-kreft. Både på grunn av mye hudkreft i familien og fordi jeg har tatt alt for mye solarium i min tid.

Solariums-kvoten min er mildt sagt brukt opp. Er det et sted jeg aldri kommer til å sette mine føtter igjen, er det nettopp i et solarium. Hudkreft risikoen er den som veier tyngst for meg, men i tillegg har all denne solingen (ute og inne) satt sitt preg på huden min. Mye har jeg klart å reversere med utallige hudpleie behandlinger som for eksempel kjemisk peeling og aktive hudpleieprodukter. Huden min er ikke i så verst tilstand i dag med tanke på alt jeg utsatte den for når jeg var ung og naiv.

Men det var før, jeg har som sagt lært. Det betyr ikke at jeg ikke ønsker meg brune, lekre lemmer innimellom. Så hvordan løser jeg dette? Selvbruning selvsagt. Det er overraskende enkelt og tar faktisk kortere tid enn en solariumstime. Her kommer min lille guide til perfekt selvbruning.

 

Steg 1: Kroppsskrubb og barbering

For å få et pent og jevnt resultat uten skjolder på huden, er det viktig å skrubbe huden godt for å få av døde hudceller. I tillegg vil brunfargen sitte lenger dersom du skrubber bort døde hudceller før du går i gang med selvbruningen. Til dette bruker jeg en eksfolierende nylonhåndduk fra Body Shop. Den går under navnet recycled body polisher og koster 59 kr. Denne sammen med en mild såpe gjør underverker for å få bort døde hudceller.

Jeg bruker faktisk Asan intim såpe da denne er svært mild mot huden og har riktig PH verdi. Dette gjøres i dusjen etter barbering. Fukt nylonhåndduken og klem ut vannet, krøll den sammen og tilsett en klatt mild såpe. Skrubb i vei! Legg ekstra vekt på albuer, knær og føtter da dette er steder som ofte er tørre. Gjør du en grundig jobb her vil du unngå skjolder å få en jevn, fin farge. Det er en fordel om dette gjøres på kvelden før, eller på morgenen før du skal påføre selvbruning, dette for at huden skal ha roet seg etter barbering og peeling slik at du unngår irritasjon når du påfører selvbruningen.

Trinn 2: Smør tørre områder med fuktighetskrem

Nå er det tid for å smøre inn hender, føtter, knær og albuer med en rik fuktighetskrem. Huden på disse områdene er gjerne mer ru og tørr enn resten av huden, for at ikke disse områdene skal absorbere mer farge enn resten kroppen er det lurt å smøre de med fuktighetskrem.

Bruk helst en uten for mye parfyme og som er ekstra fuktighetsgivende. Jeg anbefaler Neutrogena intense repair body lotion. Dette er forøvrig også min favoritt body lotion som jeg bruker året rundt. IKKE smør resten av kroppen, gjør du det vil ikke selv-bruningen trekke skikkelig inn i huden. Men ingen regler uten unntak, er du veldig tørr i huden kan du bruke en lett body lotion slik at fargen blir jevn. Men husk da at dette må skje kvelden før eller på morgenen slik at den trekker godt inn i huden før du skal påføre selv-bruningen.

 

Trinn 3: Påfør selvbruningen

Nå er du klar for å påføre selv-bruningen. Min absolutte favoritt selvbruner er St. Tropez bronzing mousse. Jeg bruker den sorte flasken som også er den mørkeste. Selv om jeg er naturlig lys i huden, vil jeg ha et mørkt resultat når jeg bruker selv-bruning. Ønsker du et lysere resultat velger du den hvite flaske, men også denne gir en dyp og fin farge.

Fordelene med St. Tropez selv-brunings moussen er mange:

  • Lett og fløyelsmyk konsistens
  • Den er olje-fri og tørker derfor raskt på huden
  • Den er fri for parabener
  • Inneholder Aloe vera, som er svært fuktighetsgivende
  • Den  inneholder grønne fargepigmenter, noe som gir en naturlig farge. Du unngår den grusomme, oransje selv-bruningsfargen ingen ønsker seg.
  • Moussen er mørk brun i fargen, noe som gjør det lett å se hvor du har påført produktet.
  • Det er lite av den typiske «selv-bruninglukten» da St. Tropez produktene har aromaguard duft teknologi som fjerner minst 70 % av den klassiske selvbruningslukten.
  • Fargen sitter på huden i opp mot en uke.

Den eneste ulempe med St. Tropez er prisen. Den er dyr.  Du får den fra
kr 449,-  til rundt kr 600,-. Likevel vil jeg si det er et godt kjøp da den er svært drøy i bruk. Det er også kampanje på dette merket med jevne mellomrom. Følg med så kan du spare noen kroner.

Tilbake til påføringen. Det er svært viktig at du bruker hansker når du påfører St. Tropez moussen. Gjør du ikke det vil den sette en mørk, og ikke veldig kledelig farge i håndflatene dine. Jeg foretrekker engangs vinylhansker som jeg kjøper på apoteket.

Jeg bruker ikke selv-bruning i ansiktet så veldig ofte. Dette på grunn av at jeg bruker en del syrer på ansiktshuden min så fargen forsvinner så raskt da. I stedet bruker jeg litt ekstra sol-pudder for at ansiktshuden skal matche huden på kroppen. Ønsker du å bruke produktet i ansiktet er det ingenting i veien for det. Det kan være lurt å påføre en lett fuktighetskrem  i forkant slik at du unngår at fargen blir for mørk. Husk også å peele/skrubbe ansiktshuden med en peel/skrubbkrem som er beregnet for ansiktet hvis du velger å påføre selv-bruning i ansiktet også.

Jeg foretrekker å starte med halsen og jobbe meg nedover. Husk å få noen til å hjelpe deg med ryggen (hvis du ikke er slangemenneske og når bak selv ;)) Bruk kun et tynt lag med mousse på føttene slik at de ikke blir for mørke i fargen. Når du tror du er ferdig er det lurt å ta en ekstra sjekk. Har du fått påført produktet over hele kroppen? Områder som er lett å glemme er undersiden av armene og kne hasene.

Til slutt tar du hendene. Ta av hanskene og påfør en liten mengde mousse på den ene hånd bakken. Gni så håndbakkene mot hverandre slik at produktet dekker begge hånd-bakkene dine. Jeg er usikker på om andre gjør det på denne måten, men jeg synes det er en genial måte å unngå selv-bruning i håndflatene. Husk for all del å ikke bruke for mye på hendene. Huden på hendene absorberer fargen bedre og trenger derfor en mindre mengde mousse.

 

Trinn 4: Tørk

Dette kunne strengt tatt stått under punkt 3 siden det kun tar et par minutter. Når huden er helt tørr kan du ta på deg noen løstsittende klær. Jeg foretrekker å påføre selvbruningen  på kvelden da den skal virke på huden i minst 4 timer. Det er veldig greit å sove med selvbruning synes jeg. Produktet vil sette farge på klær og sengetøy, men det går enkelt av i vask.

 

Trinn 5: Dusj av overskuddsfargen

Når produktet har vært på huden i den anbefalte virketiden ( 4 – 8 timer ) er det tid for å dusje av overskuddsfargen. Vannet som renner av kroppen din vil være mørkt brunt til og begynne med, dette er overskuddsfargen som renner av. Det er nå den nydelige brunfargen du har fått kommer til syne.

 

Trinn 6: Smør deg inn med body lotion

Det er svært viktig å smøre huden med en rik fuktighetskrem når du har tørket deg etter dusjen. Selv-bruning kan virke lett uttørrende på huden og fuktighetskremen motvirker dette i tillegg til at det bidrar til å forlenge varigheten av fargen. Bruk helst body lotion etter hver dusj for å bevare fargen og fuktigheten i huden.

Nå er du klar for å vise frem den flotte, dog «falske» brunfargen din til omverdenen. Ikke bli overrasket om noen tror du kommer rett fra et karibisk paradis 😉

 

 

 

Legg inn en kommentar