Chili con carne

Mmmm…. jeg begynner innlegget med dette fordi denne retten er rett og slett utrolig god. Sitter du akkurat nå og lurer på hva du skal ha til middag i dag eller kanskje til helgen, vil jeg anbefale Chili con carne.

Ikke bare smaker denne retten fantastisk, den er lett og kjapp å lage også. Selv de som ikke har laget mye mat, tør jeg påstå vil lykkes med denne varianten av Chili con carne.

Dessuten er dette retten jeg lager når jeg vil glede han jeg er gift med. Det er nemlig få ting som slår Chili con carne på matfronten for han. Jeg har funnet ut i årenes løp at det i hele tatt er få menn som ikke deler hans menig. Så kjære medsøster, vil du glede din kjæreste/mann med noe ekstra godt en kveld, synes jeg du skal gå for denne retten.

Nå er det heller ikke slik at dette er en «manne-rett», jeg synes også denne er veldig godt. De eneste som griner litt på nesa her i huset når Chili con carnen kommer på bordet, er barna. Nå skal det sies at de er svært kresne og jeg lager nok denne i sterkeste laget for dem.

Jeg mener det skal «rive» litt når man spiser Chili con carne. Men styrkegraden bestemmer du selv med mengden chilli. Her i huset løser vi det lett ved å lage noe annet lettvint til barna når vi har dette, for eksempel fiskepinner som er noe jeg helst vil unngå å spise selv.

Mange tror kanskje at Chilli con carne er en meksikansk rett, men den har faktisk sitt utspring fra Texas. Navnet betyr chili med kjøtt, og det er kort beskrevet en enkel gryterett med kjøttdeig, bønner, tomat og chilli.

Det er mange måter å lage Chili con carne på. Denne jeg skal vise dere i dag, er min pappas egenkomponerte variant av retten. Og min pappa er kjent for å være flink på kjøkkenet, så jeg lover dere at denne er skikkelig god.

Oppskriften er beregnet på 4 voksne, men du kan enkelt doble alt i oppskriften dersom du skal ha flere gjester, eller ønsker middag i et par dager. Den smaker nemlig minst like godt, hvis ikke bedre, etter en natt i kjøleskapet når smakene har fått satt seg skikkelig.

Til 4 porsjoner trenger du:

 • 500 gram kjøttdeig
 • litt stekesmør eller olje nøytral til steking
 • 2 bokser knuste tomater
 • 2 bokser Kidneybønner
 • 2 stor løk, finhakket
 • 3 fedd hvitløk, finhakket
 • 1-2 chili pepper, finhakket
 • ca 2-3 spiseskjeer tomatpurè
 • ca 2-3 spiseskeer oksefond
 • litt grillkrydder
 • litt pepper
 • 11/2-2 teskjeer spisskummin
 • 1/2 – 1 teskje chili pulver
 • 1 teskje paprikapulver
 • 1 teskje sukker
 • 2 teskjeer oregano
 • Fersk koriander strøs over ved servering (valgfritt)

Tilbehør:

 • Tortillachips
 • Creme Fraiche eller rømme


Fremgangsmåte:

Start med å finne frem alle ingrediensene du trenger.
Deretter finhakker du løken, hvitløken og chilien. Finn frem en middels stor gryte og stek kjøttdeigen og løken i litt stekesmør eller nøytral olje.

Når kjøttdeigen er lett brunet og løken er blank, tilsetter du hvitløken og chilien, og steker videre i et minutt eller to.
Nå kan du tilsette de knuste tomatene og  tomatpurèen og røre godt i gryta.

Så er det tid for å tilsette alle krydderiene som virkelig gir smak. Her må du prøve deg litt frem, spesielt med chilli-pulveret slik at du får den styrkegraden du selv ønsker. La så gryteretten putre på middels varme i rundt 15-20 minutter.

Nå kan du finne frem en sil, den trenger du for å få skyllet av væsken som Kidneybønnene ligger i. Når du har skylt godt av bønnene med kaldt vann, tilsetter du dem i gryta. Tilsett så de avrente bønnene i gryta og la de få trekke  med i rundt 5 min, til de er gjennomvarme.

Nå kan du smake til med mer av krydderiene dersom det treng noe mer.

Da skulle Chili con carnen være klar for servering. Jeg liker å drysse litt frisk koriander over og ha en klatt med rømme på. Det smaker også nydelig med tortillachips som enkelt tilbehør.

Enjoy!

 

4 Comments

 1. Lene Asbjørnsen

  Mmm! Ser sjukt godt ut! Skal ha middags gjester på Lørdag, og jeg lurte litt på hva vi skulle spise, nå har jeg funnet det ut 😉

 2. Yvonne Juliussen

  Hei Janniche. Denne skal prøves ut i dag 🙂 Tilsetter du noe mer veske i den enn de knuste tomatene?
  Gleder meg til å smake 🙂

  1. Janniche Hyldmo

   Hei Yvonne! Så gøy at du vil prøve denne retten 🙂 I utgangspunktet bruker jeg ikke noe mer veske enn de knuste tomatene. Det hender jeg tar i litt vann dersom jeg bruker tomater det ikke er så mye veske i. Føl deg frem, synes du gryta blir litt tykk i konsistensen kan du tilsette litt vann(rundt 1 dl eventuelt). Lykke til! Håper det faller i smak.

Legg inn en kommentar