Koreansk hudpleie guide: Den koreanske hudpleie rutinen.

Koreansk hudpleie guide – 10 stegs koreansk hudpleier rutinen:

Først og fremst vil jeg advare dere og si at dette innlegget ble langt. Det var vanskelig for meg å skrive kortere enn dette da det er så mye som må med for at det skal bli så riktig som mulig. Jeg håper likevel du tar deg tid til å lese det. Jeg lover at du vil lære masse om hvordan du kan ta best mulig vare på huden din gjennom en koreansk hudpleie rutine. Hent deg en kaffe eller noe annet godt og start lesningen.

Det er sikkert mange av dere som har fått med dere at koreansk hudpleie er på full fart inn på det vestlige  markedet. Hva er det som gjør asiatisk hudpleie så unikt?

I USA har det eksplodert, jeg tror det bare er et tidsspørsmål før det samme skjer i Norge. Men hva er dette? Og er det noen vits i å bytte ut de produktene og rutinene du allerede har? Med dette innlegget vil jeg forklare hva en koreansk hudpleie rutine går ut på og hvilken forskjell det kan gjøre for huden din. Først vil jeg begynne med å si at hudpleie er veldig individuelt, så hvor mange trinn du velger å inkludere i din hudpleie rutine er opp til deg. Alt handler om hva som fungere best for deg og din hud.

Jeg har de siste månedene byttet ut så og si hele mitt hudpleie regime til  japanske og koreanske hudpleieprodukter. Både jeg og min hud elsker det!

Koreeansk hudpleie handler ikke bare om produktene. Koreansk kultur reflekterer en dyp pasjon for  hud-helse og skjønnhet. Det sies at de ligger rundt 10 år foran den vestlige verden når det kommer til hudpleie-teknologi. Dette er først og fremst på grunn av de nye hudpleie ingrediensene de bruker i produktene sine.
Ingredienser som av mange i den vestlige kulturen blir betraktet som kontroversielle, er vanlige i Korea. Jeg kan nevne blant annet snegle- sekret,
bie-gift og eselmelk .

Nå er det kanskje mange som griner på nesa, men dette er ingredienser som er vel utprøvd og fungerer. Jeg skal komme nærmere tilbake til disse ingrediensene i senere innlegg.  Fokuset i koreansk hudpleie ligger på flere lag med fuktighet, aktive ingredienser og ikke minst UV- beskyttelse.

I Norge bruker vi mer penger på sminke enn hudpleie. Det er motsatt i Korea og Japan, der foretrekker kvinnene å bruke pengene sine på hudpleie produkter fremfor sminke. Filosofien er at skjønnhet begynner med sunn hud, og sunn hud betyr at du trenger mindre sminke.

Dette er noe jeg selv har erfart etter at jeg endret hudpleien min. Jeg bruker lenger tid på hudpleie rutinen, men desto mindre tid på å sminke meg. Huden min har virkelig forbedret seg etter at jeg endret mine rutiner og hva slags produkter jeg bruker. Det er faktisk en av grunnene jeg har for å start en blogg. Jeg vil rett og slett dele alt jeg har lært, og kunnskapen om alle de fantastiske produktene som finnes der ute. Det er en jungel og jeg håper at etter du har lest dette innlegget så er du litt klokere angående hva koreansk hudpleie går ut på.

Kanskje får du lyst til å endre hudpleie rutinen din, eller bare legge til noen produkter i den du allerede har. Under her vil jeg presenter de forskjellige stegene og  produktene.

Den 10-stegs koreansk hudpleie rutinen:

Trinn 1: Oil cleanser eller Cleansing balm ( bare på kvelden for å fjerne sminke og solkrem)

Olje rens er første del av en dobbel rens som er en noe «alle» som praktisere en koreansk hudpleie rutine bruker. Olje rens blir ofte referert til som en «pre-cleanser» eller på godt norsk en «før-rens». Dette er en rens som til for å fjerne sminke og solkrem. Den løser også opp oljer og urenheter i huden. Hvis jeg har god tid på kvelden liker jeg å påføre denne og la den virke i ca 5 min, dette gir en enda bedre rense effekt.  Når de 5 min har gått maserer jeg den forsiktig inn og tilfører lunkent vann for å fjerne sminken og olje restene.

Olje-renser jeg anbefaler:

 

Trinn 2: Rense skum eller rense melk

Meningen med dette trinnet er å rense huden grundig slik at den er klar for for alle de deilige pleiende produktene du skal påføre senere i rutinen. Som med all rens er det viktig å velge en rens med riktig ph-verdi. Og med riktig ph-verdi mener jeg ph under 7,  idiellt sett skal de ligge på mellom 5 og 6. Renseprodukter med en ph-verdi på over 7 kan skade hudens beskyttelses- barrière, som igjen vil føre til en tørr, stram og irritert hud. De fleste tåler et rense skum med riktig ph-verdi godt, men har du svært tørr og ømfintlig hud kan det være at du bør prøve en rense melk.

Skum renser jeg anbefaler:

 

 

Trinn 3: PH justerende tonere

Dette trinnet kan du se bort i fra dersom du ikke skal bruke syrer i rutinen din (se punkt 4) PH justerende tonere er fremstilt for å få huden din i en lav PH tilstand etter rens. Dersom du allerede bruker en rens med lav PH kan dette trinnet være overflødig. Blandt K-Beaty fans er det et omdiskutert produkt, noen sverger til det mens andre mener det ikke har noen effekt. Selv bruker jeg produktet på en annen måte en det er tiltenkt. Etter at alle syrene (se punkt 4) har vært på i sin anbefalte virke-tid, fjerner jeg restene med litt PH justerende toner på en bomullspad  før jeg går videre i rutinen. Ofte bruker jeg den også etter rens på morgenen for å fjerne siste rest av overflødig talg. Det skal sies at min hudtype er blandings hud med tendes til acne. De med en tørrere hud type vil nok ikke bruke toneren på denne måten.

PH justerende tonere jeg anbefaler:

 

 

Trinn 4: Syrer (for å eksfoliere huden)

Dette trinnet er ikke ment for alle. Syrer er seriøse saker. Men på den annen side, seriøse saker gir seriøse resultater. Hvis du ikke har vært borti syrer når det kommer til huden din før vil kanskje bare tanken på å påføre syrer på huden få deg til å grøsse. Men jeg kan forsikre deg om at så lenge det gjøres på riktig måte er det helt trygt. Og resultatene er fantastiske! Asiatere går dessuten mer skånsomt frem når det kommer til huden sin, så syrene som brukes her er langt mildere enn de man bruker i vesten. Jeg kommer til å lage et eget innlegg om syrer da dette er et ganske komplekst område innen hudpleie.

De mest aktive syrene uten resept er følgende:

*L-askorbin syre(vitamin c): hjelper mot fine linjer og rynker, solskader og hyperpigmentering etter acne.

*BHA (kjemisk eksfoliering som behandler huden i dybden) : hjelper mot hudormer, forstørrede porer og acne-utbrudd.

*AHA ( kjemisk eksfoliering  som behandler huden i overflaten) : hjelper mot fine linjer og rynker, solskader, acne-utbrudd, hyperpigmentering etter acne.

Selv har jeg alle hud tilstandene jeg listet opp over her og bruker faktisk alle syrene stort sett hver dag. Det er anbefalt en «ventetid» på ca 20 min mellom hver syre, så det sier seg selv at jeg tilbringer kveldene mine hjemme. Sånn er det å være småbarnsmor 😉 Jeg må understeke at du ikke kan begynne på alle disse syrene på en gang og heller ikke hver dag. Introduser en og en og bruk den kun annenhver kveld til å begynne med. Når huden din har vendt seg til syren og du ikke har noen ubehagelige reaksjoner kan du øke til hver kveld. Etter ca 2 til 3 ukers bruk kan du introdusere en ny syre om du ønsker.

Sist men ikke minst må jeg understreke viktigheten av å bruke solkrem når du bruker syrer, spesielt AHA syrer som gjør huden svært ømfindtelig for sol.Jeg anbefaler faktor 50 året rundt.

Syrer jeg anbefaler:

 

 

Trinn 5 : First Essences/ Fermentert Essens/Facial treatment essence

Disse forvirrende navnede produktene skal visstnok ha nærmest mirakuløse resultater.I tillegg til å fukte, balansere  og stramme opp huden skal fermenterte essenser også lysne mørke flekker i huden, gi glød og og redusere fine linjer og rynker i huden. Haleluja dette må jo virkelig være et mirakel produkt?!! Her er jeg fortsatt på prøve stadiet selv og har kun prøvd en type, Secret Key Starting Treatment Essence. Denne produkttypen skal påføres direkte etter rens. Ta en generøs mengde i hende og klapp det forsiktig inn i huden til produktet er absorbert. En av de mest kjente og nærmest sagnomsuste produktene i denne kategorien er SK-II facial treatment essence. Fermentert betyr gjæret og når man påfører gjærede essenser på huden vil det fremskynde produksjonen av nye celler. Det skal også klargjøre huden slik at den bedre kan nyttiggjøre seg av produktene som kommer senere i rutinen.

First essencser jeg anbefaler:

-Secret Key Starting Treatment Essence

 

Trinn 6: Toner/Skin/Booster/Lotion

Her er det også lett å bli navn forvirret! En asiatisk toner er ikke det samme som en vestlig toner. Vestlige tonere er ment som et ekstra steg i renserutinen og kan i mange tilfeller være nærmest uttørrende og man sitter ofte igjen med et desperat behov for å påføre fuktighet. En asiatsisk toner er ment å gi fuktighet til huden etter at den kan føles strippet etter renseprosessen. Også dette produktet, i likhet med fermenterte essenser, skal hjelpe til så de neste prouktene i rutinen absorberes bedre. Noen hudpleie merker har har separate tonere og booster, da skal i så fall boosteren påføres først for å forberede huden for flere produkter, fulgt av toneren som først og fremst mykner huden. Felles for disse produktene er at de er nærmest vannaktige og tyntflytende men gir allikevel en real fuktihetsboost til huden. Det fine med dem er nettopp at de er så tyntflytende slik at det er mulig å påføre flere lag med fuktighet uten at huden kjennes klissete. Også denne produkt gruppen påføres best med hendene ved å klappe det inn til det er absorbert.

Tonere jeg anbefaler:

 

 

Trinn 7: Essenser

En essens minner mye om det vi kaller for serum i Norge. De er relativt raske å absorbere i huden. Man kan derfor ha flere forskjellige essenser oppe på hverandre hvis man ønsker det. På den måten har man muligheten til skreddersy sin egen hudpleie etter eget behov. En essens type kan for eksempel inneholde tea-tree olje, og derfor virke helende på uren -og akne utsatt hud. Mens en annen kan inneholde snegle sekret som blant annet gir masse fuktighet.
Vanligvis får man høye doser av aktive ingredienser og antioksidanter gjennom å bruke en essens.

Essenser finnes for alle hudtyper og er idelle for de med fet hud da de fleste er lette i konsistensen og sjeldent vil tette porene. Jeg har selv blandings hud med fet T-sone og jeg bruker ofte 3 forskjellige essenser oppe på hverandre.
Spesielt i sommer månedene kan det for mange være aktuelt å bruke en eller flere essenser i stedet for et serum eller en ampulle som ofte er «tyngre» i konsistensen ( se trinn 8)

Essenser jeg anbefaler:

-Cosrx Advanced Snail 96 Mucin Power Essence ( kan kjøpes fra min egen nettbutikk HER )

-Benton Snail Bee High Content Essence

-Leejiham Tea Tree 90 Essence

 

Trinn 8: Serum og Ampouler

Teknisk sett er serum og ampouler to forskjellige ting. Serum er tykkere og seigere i konsistensen enn essenser og gir generelt en høyere konsentrasjon av aktive ingredienser. Ampouler er enda mer konsentrerte og er ofte ment å blandes i små mengder med andre hudpleie produkter som for eksempel en essens eller fuktighetskrem. De forskjellige typene serum og ampoulene er designet for å sikte seg inn på bestemte problemområder, som hyperpigmentering, mangel på glød, tegn på aldring eller akne.

Serum og Ampouler jeg anbefaler:

 

Trinn 9: Sheet Mask (valgfri)

Sheet mask, eller litt kleint oversatt – ark-masker, er tynne bomulls-masker som er dynket i ulike essenser. Sheet masker er veldig effektive når det gjelder å gi «næring» til huden i form av de ulike essensene de er dynket med. Dette på grunn av at essensen i dem kommer i nærkontakt med huden over lengre tid( anbefalt tid å ha dem på er som regel 20 til 30 min)

Sheet maskene gir ofte ekstremt mye fuktighet og kan i tillegg virke både oppstrammende og lysnende på huden. I tillegg hjelper de ofte til å reparer ødelagte hud-celler. Dette trinnet er ment å erstatte serum eller ampoulen i rutinen din, men de med en tørrere hudtype bruker det ofte i tillegg.
Noen bruker den en gang i blandt mens andre bruker den daglig, som oftest i kvelds-rutinen. Men har man god tid på morgenen; som i helgene, er de supre å bruke da også.

Sheet masker jeg anbefaler:

 

Trinn 10: Emulsjon eller Fuktighetskrem

Nå begynner vi å nærme oss slutten på rutinen. Emulsjoner er tynnere i konsistensen enn fuktighetskremer og egner seg godt for de med normal til fet hud-type. Fuktighetskremer er tykkere i konsistensen, men kommer i utallige varianter så det finnes noe for enhver hud-type. Primær funksjonen til emulsjoner og fuktighetskremer er å gi fuktighet og å lukke inn fuktigheten fra de andre trinnene i rutinen din. De fungerer næremest son en barriere for å beskytte huden din og er derfor også særdeles viktig. Selv om hovedfunksjonen  for fuktighetskremene og emulsjonene er å gi fuktighet, får du også disse med aktive ingredienser som for eksempel niacinamide ogadenosine. Velger du en kort hudpleie rutine kan det være lurt å velge kremer med flere aktive ingredienser for å gi huden din det den trenger. Selv foretrekker jeg lette fuktighetskremer fremfor emulsjoner.

Fuktighetskremer jeg anbefaler: 


Trinn 11: Øye-krem

Huden rundt øynene er tynnere og mer skjør enn huden i resten av ansiktet. Det er derfor viktig at du gir også dette området av huden din fuktighet og beskyttelse. Bruk ringefingeren din til å forsiktig «tappe» inn kremen rundt øynene, aldri gni kremen inn. Det finnes utallige øye-kremer på markedet så her er det bare å velge etter hva du vil behandle, for eksempel mørke ringer eller linjer rundt øynene.

Øye- kremer jeg anbefaler:

-Sulwasoo Concentrated Ginseng Renewing Eye Cream

-Mizon Collagen Power Firming Eye Cream ( kan kjøpes fra min egen nettbutikk HER )

 

Trinn 12: Sleeping Pack (valgfri, brukes kun på kveldstid)

Sleeping pack er en ansiktsmaske du påfører som siste trinn i rutinen. De kan minne om litt kraftige natt-kremer i konsistensen. Anbefalt bruk er et par ganger i uken. Den er ment å erstatte fuktighetskremen i kvelds-rutinen, men har du svært tørr hud kan du bruke den i tillegg til fuktighetskremen eller emulsjonen.Som navnet tilsier, er den ment å sove med og skal ikke vaskes av før du renser huden morgenen etter. De med fet hud med tendens til akne bør styre unna sleeping packs av den kraftige sorten da de kan tette porene.

Sleeping packs jeg anbefaler:

-Sulwhasoo Overnight Vitalizing Mask

-Cosrx Ultimate Moisturizing Honey Overnight Mask

 

 

Trinn 13: Solkrem ( Kun på morgenen) 

Dette er faktisk det aller viktigste trinnet i rutinen og den mest effektive anti aldrings kremen du kan bruke. Uv stråler er ekstremt aldrende for huden din, så en god solkrem for ansiktet er essensielt uansett hva slags hudpleie regime du følger. «Å nei «tenker du kanskje nå? Det er usedvanlig vanskelig å få tak i en god solkrem til ansiktet på det vestlige markedet. De er ofte svært dyre, legger igjen et hvitt ekkelt lag på huden og mange opplever at solkrem tetter porene slik at de får uren hud. På toppen av det hele egner de seg som oftest dårlig under makeup.

Da har jeg gode nyheter til deg! Asiatiske solkremer , spesielt japanske, gir høy uv-beskyttelse uten å legge igjen en fet, hvit film på huden din. Faktisk er de så gode at mange av de fungerer utmerket som en primer før sminken. Så da finnes det faktisk ingen god grunn til å droppe solkremen lenger.

Solkremer jeg anbefaler:

 

Der har du hele den koreanske hudpleie rutinen, puuh! Det ble et langt innlegg med mye informasjon. Men husk, ikke bytt ut alle produktene dine på en gang, gi huden din tid til å venne seg til nye produkter ved å innføre et eller noen få av gangen. Gi dem en uke eller to før du tilfører nye produkter til rutinen din. På den måten blir det også lettere å identifisere hvis noe skulle gi deg en uønsket hud-reaksjon som for eksempel urenheter.

 

 

 

 

 

 

13 Comments

 1. Annette

  Hei Janniche
  Hvem er den beste solkrem av de to merkene? Biore eller shiseido? Synes det er vanskelig å velge?
  Vh Annette

  1. Janniche Hyldmo

   Hei Anette! Jeg foretrekker Biore watery essens, den passer godt for kombinasjonshud og fet hud. Er du mer normal eller tørr i huden ville jeg gått for shisheido sin variant, jeg bruker også denne i perioder når huden min føles litt tørr. Jeg har altså begge men bruker biore sin mest. Håper det ble litt lettere å velge nå.

  1. Janniche Hyldmo

   Hei Gunn Alice! Nei dette er ikke et annonse innlegg. Bloggen min er helt nystartet så jeg har ingen sponsorer foreløpig. Innlegget er kun basert på mine personlige erfaringer med produktene. Klem fra Janniche

 2. inger

  så fint at du forteller om disse produktene. Har kjøpt de fleste nå . Skulle ønske du la ut video om hele opplegget med disse produktene ,blir helt forvirret av når det er så mange produktene.:)

  1. Janniche Hyldmo

   Hei Inger Bente? da er det bare å glede seg til å komme i gang da? skjønner at det kan være forvirrende med alle disse produktene. Det tok tid å sette seg inn i for meg også. Mulig jeg lager en video en gang, takk for forslaget? lykke til med nye hudpleieprodukter!

 3. Linda

  Supert innlegg! Jeg håper du skriver mer om tema fremover.
  Det er en jungel å navigere i dette med koreansk hudpleie. Man må nesten også prøve seg litt frem. Fikk 5 pakker i posten i dag, så jeg starter forsiktig opp i dag.
  Er veldig plaget med pigmentflekker, så jeg håper dette gjør susen! 🙂

  1. Janniche Hyldmo

   Tusen takk Linda? jeg skal helt klart skrive mer om koreansk og asiatisk hudpleie. Jeg bruker nesten bare koreanske/asiatiske produkter på huden min selv så det er et tema som står meg nært. Følg med videre på bloggen så dukker det nok opp noe. Så du forresten innlegget mitt om Ost c20? Hvis ikke bør du lese det, det er et supert produkt mot blant annet pigment flekker. Lykke til med nye produkter!

 4. Anette

  Har du en nettside hvor jeg kan bestille disse produktene? Hva anbefaler du til min hud som er sensitiv, tørr og solskadet med fine linjer (snart 40 ?)? Bra blogg forresten ???

  1. Janniche Hyldmo

   Hei Anette! Beklager sent svar! Disse produktene er foreløpig ikke tilgjengelige i Norge. Jeg bestiller fra forskjellige selgere på Ebay. Husk å sjekke ratingen selgeren har fått fra andre kunder før du eventuelt bestiller.Det er vanskelig for meg å anbefale konkrete produkter til deg uten å ha sett deg eller vet mer om din hud. Min hudtype er stikk motsatt av din oljete/kombinasjonshud og jeg er ikke sensitiv. Har du lest innleggene mine om hudtyper og hudtilstander? Der står det litt råd og vink i forhold til hva du bør velge. Noen produkter er likevel «universal» produkter som passer til alle hudtyper. Både renseoljene og skum-rensene som står nevnt i dette innlegget skal være produkter du kan bruke. Jeg anbefaler også fuktighetsgivende toner, gjerne Whamisa Organic flowers deep rich essence toner. Et fuktighetsgivende serum/ampoule bør du også ha. Og selvfølgelig en fuktighetskrem til slutt.Da kan du for eksempel prøve Cosrx honey ceramide full moisture cream. Ønsker du å gå litt mer i dybden når det gjelder hudpleien din, er Ost C20 C vitamin serum super. Jeg har skrevet et eget innlegg om den også. Håper du ble litt klokere:) Ha en god dag videre!

 5. Amina

  Hei Jannicke.
  Utrolig bra blogh, mye fint her for en som har asiatisk hud ?
  Kan du foreslå noen produkter for pigmentflekker. Jeg har prøvd det meste men flekkene blir mørkere og større.
  Vet du om den finnes japansk / koreansk hudpleie salong i Norge….

Legg inn en kommentar