Lag din egen super sunne og gode müsli

Det å få i seg frokost er vanskelig for mange vanskelig, meg selv inkludert. Tidlig på morgenen har brødskivene det med å vokse i munnen.
Jeg innrømmer det… jeg er en søt- moms;)

Skal jeg spise brød til frokost må den være ristet i brødrister og med smør, banan i skiver og sukkerfritt jordbær syltetøy. Sånn sett trengs det ikke så mange ingredienser i kjøleskapet for å dekke mitt behov for frokost.
Det er dog viktig at bananen har riktig farge, gul med litt grønt er perfekt.
I det bananene begynner å bli en anelse brune og myke er det mannen i huset som må fortære dem (av den grunn har han gitt seg selv kallenavnet «Måka» når det gjelder mat)

Denne banan/brød frokosten kan jeg tåle å spise, ja til og med nyte, i lange perioder av gangen. Men til slutt blir jeg lei, da er det tid for å lage min selv-komponerte müsli.

Den er super god, super sunn, og veldig enkel å lage. Jeg skal dele denne oppskriften med dere, og gå igjennom trinn for trinn hvordan jeg gjør det.
Så da er det bare å sette i gang.

Begynn med å finne frem ingrediensene, eller dra til butikken, og kjøp dem som du antakelig må. Du får kjøpt alt i en vanlig dagligvare butikk, bortsett fra cocosa oljen- den må du til en helsekost butikk for å kjøpe. Det du trenger er følgende:

-10 dl store havregryn
-2 dl kokosmasse
-2 dl sesamfrø
-2 dl linfrø
-2 dl solsikkefrø
-2 dl hakkede valnøtter
-2 dl hakkede hasselnøttkjerner
-2 dl hakkede mandler
-5 spiseskjeer sukrin
-1 teskje salt
-2 dl varmt vann fra springen
-1 dl ( eller ca 6 toppede spiseskjeer) cocosa olje

Deretter finner du frem utstyret du trenger. Som de sier, «verktøyet» er halve jobben. Dessuten gjelder det å være forberedt slik at du har alt for hånden når du trenger det. Utstyret du trenger har du sikkert fra før, kanskje bortsett fra en lufttett beholder til å oppbevare müslien i.
Jeg kjøpte min på Claes Olsson for en stund siden, og jeg vet de har noe tilsvarende nå. Boksen jeg har rommer 2,7 liter og det holder akkurat til denne oppskriften. Resten av utstyret har du som sagt sikkert allerede:

-En Skjærefjøl til å hakke nøttene på
-En skarp kniv til å hakke nøttene med
-En sleiv
-En spiseskje
-En teskje
-Et litermål
-En bakebolle
-Et stekebrett med høye kanter
-En lufttett beholder for å oppbevare müslien i (bør romme minst 2,7 liter)

Begynn med å sette ovnen på 200 grader over -og under varme. Deretter kan du måle opp og blande alt det tørre i bakebollen. Jeg kjøper ferdig skivede mandler, men du kan fint bruke hele mandler og hakke de selv.
Det eneste som trengs å hakkes ellers, er nøttene og eventuelt mandlene, hvis du kjøper de hele.

Deretter tar du cocosa oljen,  det varme vannet, og blander godt sammen. Grunnen til at jeg bruker varmt vann er at cocosa oljen er stiv i utgangspunktet og det varme vannet gjør at oljen blir flytende. Når oljen og vannet er godt blandet, heller du dette over alt det tørre i bakebollen.

Bland alt skikkelig godt, alt skal være lett fuktet. Så heller du blandingen i et stekebrett med høye kanter. Du skal ikke smøre stekebrettet eller bruke bakepapir. Det er selvfølgelig viktig at stekebrettet er rent siden müslien skal rett på uten bakepapir.

Da er müslien klar for steking. Den skal stekes midt i ovnen ved 200 grader i
ca 50 min. Dette avhenger selvfølgelig litt av hva slags ovn du har, og hvor godt stekt du vil ha müslien. Jeg liker den godt stekt, den blir ekstra krispig da.

Husk å vende på müslien et par ganger i løpet av steketiden, for müsli brenner seg lett fast. Følg nøye med på slutten av steketiden så den ikke blir svidd. La müslien bli helt avkjølt får du heller den i den lufttette beholderen.

Da er det bare å nyte müslien du har laget. Her er det sikkert mange muligheter for hva du kan spise til müslien. Jeg foretrekker å blande naturell yoghurt og mager kesam i en dyp skål, 3-4 spiseskjeer av hver. Så tar jeg
3-4 spiseskjeer med müsli over. Til slutt topper jeg det hele med friske bringebær og blåbær. Perfekt!

Ønsker du å søte det hele kan du bruke flytende honning. Det er så godt dette, nesten som en liten snack. Forskjellen er at dette faktisk er veldig sunt også. Selvfølgelig kan du også spise dette til lunsj eller kveldsmat, om du ønsker det.

1 Comment

  1. Lene Asbjørnsen

    Takk og pris, Jeg og mannen min var kjempe frokost-lei, men nå kan jeg endelig overraske han med noe annet enn tørt brød og skinke? Jeg tror dette også kunne vært no’ for eldste dattera på 17?

Legg inn en kommentar