Hudtilstander

Ulike hudtilstander

I motsetning til hudtype, som er noe vi er født med og er uforandelig, har vi hudtilstander. Hudtilstanden din kan  variere etter hva den blir utsatt for. Det er derfor mulig å behandle og endre en hudtilstand i stor grad.

Alle hudtyper kan ha alle hudtilstander. Det kan derfor være vanskelig å analysere huden og mange oppfatter huden sin feil. Du kan for eksempel ha en fet hudtype med en dehydrert tilstand. Synes du det er vanskelig å finne ut av dette selv kan det være lurt å oppsøke en hudterapeut som kan alysere huden din for deg. På den måten kan du velge riktige hudpleie produkter for nettopp din hudtype og din hudtilstand.

Vi deler inn hudtilstander i 6 forskjellige tilstander: dehydrert hud, sensitivert hud, uren hud/akne, hud med rødhet/rosacea, hud med ujevn pigmentering og til slutt aldrende hud.

Hudtilstand 1: Dehydrert hud

Mange som tror de har tørr hud, har ikke tørr hud men dehydrert hud. Dehydrert hud er ikke en hudtype men en hudtilstand. Tørr hud mangler olje, mens en hud som er dehydret mangler fuktighet. Alle hudtyper kan bli dehydrerte ved å bruke feil produkter på huden.

En dehydret hud vil ofte føles stram og kan flasse på grunn av fuktighetstap i huden. Det oppstår ofte fine linjer på grunn av den manglende fuktigheten. Dehydrert hud kan også være uren på grunn av økt talgproduksjon. Huden prøver rett og slett å beskytte seg mot fuktighetstapet ved å overprodusere sebum.

Ting som kan forårsake dehydrert hud er:
– bruk av renseprodukter med for høy ph verdi
-overeksfoliering både med fysiske skrubbkremer og kjemiske eksfoliering som AHA syrer, BHA syrer og retinoider.
-Bruk av «harde» ingredienser som denaturert alkohol (det vil si den alkoholtypen som lukter som vodka. Fatty alkohol i hudpleie produkter er derimot supert for huden)
-bruk av leiremasker dersom du ikke har en fet eller kombinert hudtype.

Hudtilstand 2: Sensitivert hud

Sensitivert hud blir lett rød og irritert, og kan reagere på hudpleieprodukter. Dette kan oppstå ved bruk av for kraftige renseprodukter, produkter med et høy nivå av denatuert alkohol eller for kraftig peeling. Produkter med for høy eller lav ph kan også trigge sensitivert hud, samt enkelte planteekstrakter.

Sensitivert hud kan igjen deles inn i 2 undergrupper: generell sensitivitet og spesifikk sensitivitet. 

Har du en generell sensitivitet er huden din i utgangspunktet sunn, men er generelt sensitiv til det meste. Vær varsom med huden din og ikke bruk fysiske eksfolieringer som en skrubb. Se etter produkter som  skånsomme, ikke-skummende ansiktsrenser og enkle fuktighetskremer. Vær forsiktig med bruken av AHA og BHA syrer, leiremasker og andre «harde» produkter. Se også etter produkter med en kort ingrediensliste.

Spesifikk sensitivitet betyr at du er sensitiv ovenfor spesifikke ingredienser. Denne sensitiviteten er ganske enkel å løse. Her gjelder det å være våken. Hvis du opplever at du reagerer på et produkt må du sjekke ingredienslisten på produktet. Sjekk så ingredienslistene på produkter du har hatt lignende reaksjoner på for å finne ingrediensene de har felles. Gjør så ditt beste for å unngå disse ingrediensene i fremtidige produkter.

Hudtilstand 3: Uren hud/akne

Vi vet alle hvordan hud med akne ser ut. Og de som er plaget med det, meg selv inkludert, gjør ofte det de kan for å bli kvitt det. Få ting oppleves like skjemmende på huden som akne eller uren hud. Det er 4 faktorer som kan forårsake akne.

-Overproduksjon av sebum, huden produserer rett og slett for mye olje
-Opphopning av døde hudceller på huden
-Aknebakterier som former og utvikler seg på hudoverflaten
-Betennelse i en hårsekk og omkringliggende hud

Akne begynner vanligvis i tiden før puberteten, men mange opplever å utvikle akne i voksen alder. Uren hud og akne kan vises på forskjellige måter, vi har 5 forskjellige typer:
-Hvite hudormer (lukkede komedomer) ses som hudfargede eller hvite små nupper i huden
-Sorte hudormer (åpne komedomer) ses som utvidede porer med en sort «prikk» i midten.
-Betente røde kuler (papler)
-Vekebyller (pustler)
-Nodulocystisk akne. Harde, betente og ofte svært smertefulle cyster/klumper under huden med eller uten betennelse i midten.

De som er hardest rammet får også akne på ryggen og brystkassen, samt dannelse av større dype hudcyster og kuler (nodulocystisk akne). Akne varierer altså fra personer som hovedsaklig har hudormer, til personer med betente røde kuler og verkebyller til personer med den alvorligste formen for akne, nodulocystisk akne.

Denne hudtilstaden er vel den jeg kunne skrevet mest om. Men jeg velger å holde det kort og konsist siden innlegget handler om ulike hudtilstander , innlegget totalt sett ville rett og slett blitt for langt om jeg skulle skrevet alt som omhandler akne.

Hvis akne plagene du sliter med er milde eller moderate er det mye du kan gjøre med det på egenhånd. Jeg er selv i denne kategorien og har opplevd god bedring med produkter som inneholder BHA- og AHA- syrer. Jeg har også brukt C-vitamin serum med stort hell. Men er du disponert for akne, som meg, vil det alltid være en risiko for at det blusser opp igjen. Det er dermed en evig «kamp» for å holde huden i sjakk.

Er akne plagene dine mer alvorlige anbefaler jeg på det sterkeste å oppsøke en hudlege. I tyveårene var mine akne plager langt mer alvorlige enn hva de er nå. Det hjalp ikke samme hva jeg prøvde å behandle huden min med, problemet vedvarte og utartet seg. Jeg har ikke tall på hvor mange penicillin kurer jeg har gått på for å forsøke å «kurere» dette. Det som til slutt hjalp var det omdiskuterte legemiddelet Roaccutan. Jeg ønsker ikke å reklamere for dette legemiddelet, men det var det som flyttet meg fra kategorien «alvorlig akne» til «moderat akne»

Hudtilstand 4: Hud med rødhet/rosacea

Rosacea er en hudtilstand som forårsaker uønsket rødhet og rødming i huden. Det kan være forskjellige triggere som utløser dette. For eksempel trening, alkohol, sterk mat etc. Hvis du tror du er rammet av roscea bør du oppsøke en hudlege for å vurdere behandling med legemidler.

Det er mange måter å holde rosacea i sjakk på, blandt annet ved å unngå triggerne og bruke skånsomme, pleiende hudpleie produkter. Det finnes også produkter som trekker sammen blodårene slik at rødheten dempes.

Hudtilstand 5: Hud med ujevn pigmentering

Noen hudtyper har større risiko for å overprodusere melanin. Dette kan være ønsket for mange, da disse også ofte blir svært brune ved å oppholde seg i solen. Det som derimot ikke er så positivt ved å ha en hud som produserer mye melanin er hvis brunfargen kommer flekkvis.

Mennesker med mørk hud har lettere for å utvikle pigmentflekker. Det skjer ofte etter et kviseutbrudd, arrene etter kvisene utvikler seg til mørke brune flekker på huden. Graviditet er en annen risikofaktor for å utvikle ujevn pigmentering, dette skyldes hormonene vi blir utsatt for gjennom graviditeten.

Den beste måten å beskytte huden mot ujevn pigmentering er å bruke solkrem med høy faktor året rundt. Har du allerede fått pigmentflekker finnes det produkter som kan lysne pigmenteringen. Men pass på, har du først fått pigmentflekker kan de alltids komme tilbake. Så vær ytterst forsiktig med å eksponere deg for solens skadelige stråler ved å holde deg i skyggen, bruke solhatt og selvfølgelig solkrem med høy faktor.

Hudtilstand 6:  Aldrende hud

Aldrende hud har linjer og rynker, elastitetstap og ofte ujevn pigmentering. Som om ikke dette skulle være nok, sliter mange med tørr hud når huden eldes. Også denne hudtilstanden er jeg godt på vei inn i, hvor skal man begynne?

Alle skal vi bli gamle, men vi kan vel utsette hudaldringen så lenge som mulig tenker jeg. Heldigvis har jeg vært flink til å beskytte huden min mot solen de siste 10 årene. Før det er en annen historie, jeg var ung på 90 tallet og bodde nærmest i solarium noen år. Når jeg nå tenker på hva jeg har utsatt huden min for, grøsser jeg. Den største, ytre årsaken til hudaldring er overeksponering for UV stråler. Så jeg får ikke sagt det nok, bruk solkrem folkens!

Heldigvis er det mulig å behandle aldrende hud også. Aktive antiage-produkter med helhetlige effekter er supre å bruke på en hud som har blitt påvirket av tidens tann. Spesielt produkter som inneholder AHA syrer og A-vitamin(såkalte retinoider) er effektive. Dessuten er produkter med en høy konsentrasjon av L-askorbinsyre, bedre kjent som vitamin c, svært effektive.

Så kjære medsøstre med aldrende hud, det er håp! jeg har selv erfart at riktige produkter kan reverser skadene som har oppstått i stor grad. Jeg kommer til å skrive mer om hva som har hjulpet meg i senere innlegg.

NB! Alle bildene som er brukt i dette innlegget er lånte illustrasjonsfoto

2 Comments

Legg inn en kommentar