Vet du egentlig hudtypen din?

Noe av det vanskeligste med å bygge en god hudpleie rutine er å lytte til hudens behov. Og for å gjøre det må du vite hva slags hudtype du har. Forbausende mange vet ikke hva slags hudtype de har og bruker derfor feil produkter.

Og selv om du vet hudtypen din er det likevel fort gjort å gå i fella og kjøpe produkter som ikke passer til din hud. Det kan jeg signere på. Ganske flaut egentlig, for jeg vet veldig godt hvilken hudtype jeg har, likevel kjøper jeg stadig produkter som ikke egner seg for min hud.

Det er så lett å bli påvirket til å kjøpe noe når man leser andres skryt av produkter eller når noen forteller deg hvor utrolig bra den » nye fantastiske fuktighetskremen» er. Det er da det er viktig å ta et skritt tilbake å tenke seg om. Først og fremst må du vite hva slags hudtype den personen som forteller deg/skriver om produktet har. Og er det produktet som blir anbefalt riktig for din hud?

Selv har jeg kanskje den mest vanlige hudtypen, hvilket er kombinasjonshud. Det vil si at jeg har områder på huden min som kan bli oljete , samtidig som andre områder av huden min er normale eller til tider tørre. Komplisert?
Ja det er faktisk det. For i tillegg til at noen områder er oljete og andre normale, kan det endre seg etter årstid samt at hormoner kan påvirke huden din.

Nettopp på grunn av at huden stadig forandrer seg, og da har forskjellige behov, har jeg mange ganger gått på en smell og kjøpt produkter som ikke passer for meg. Dette blir både dyrt og huden min blir ikke særlig fin av det. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest en blogg der skribenten skryter uhemmet av et produkt, og jeg bestiller eller kjøper det produktet.

Jeg vet jo egentlig som oftest at denne personen har for eksempel tørr hud og har helt andre behov enn meg. Men «dette serumet virket jo bare helt fantastisk og hun har jo så nydelig hud». Det jeg da ubevisst velger å overse er jo at denne bloggeren har en tørr hudtype. Pytt, pytt tenker jeg da og ser for meg drømmehuden på meg selv. I stedet protester huden min og straffer meg med et kviseutbrudd. Jeg skjønner at jeg har bommet IGJEN, og legger produktet bakerst i skuffen eller donerer det bort til en heldig person med tørr hud. Det jeg sitter igjen med er altså kviser og mindre penger på kontoen min.

Med du trenger jo ikke å være like dum som meg. OG jeg kan jo alltids prøve å skjerpe meg og faktisk lytte til huden min. Det beste du kan gjøre hvis du er usikker på hudtypen din er å koste på deg en tur til en hudterapeut  for å være helt sikker på at du får riktig svar. Ellers kan du finne ut ganske mye på egenhånd. Du kan jo begynne med å lese ferdig dette innlegget å se hvor mye du forstår. Jeg skal prøve å gjøre det så lettfattelig som mulig.

Ulike hudtyper

Hudtypen din er permanent, mens hudtilstanden din kan variere etter hva den utsettes for.Vi deler inn de ulike hudtypene i tørr hud, fet hud, kombinasjons hud og normal hud. Det første du kan gjøre for å finne ut hudtypen din er å rense huden din med en rens i riktig ph verdi, det vil si mellom 5 og 6.  Etter at du har renset huden skal du vente 2 timer før du påfører noen fuktighetsprodukter. Vi kan kalle dette en rensetest.

Hudtype 1: Tørr hud

Har du en tørr hudtype vil huden din to timer etter rensetesten føles tørr og stram. Faktisk vil det nok være vanskelig å vente så lenge som 2 timer med å påføre fuktighet. Huden din føles ofte tørr, stram og du opplever kanskje flassete hud til tider. De med tørr hud har som oftest små porer.

Tørr hud produserer for lite sebum. Sebum er de naturlige oljene i huden din og beskytter den ved å fungere som et slags vanntett hinne på huden. Denne hinnen forhindrer fuktigheten i huden din fra å fordampe  ut i luften. Tørr hud produserer ikke så mye sebum og har derfor mindre beskyttelses-hinne på huden og mister derfor mer fuktighet enn for eksempel  fet hud.

Hva slags produkter passer for en tørr hudtype?
-Velg skånsomme, ikke- skummende renseprodukter som for eksempel rensemelk. Disse fjerner minimalt med sebum fra huden, og du bør holde på det lille du har av sebum i huden din.
-Ansikts-oljer er supert før å øke oljemengden i tørr hud.
-Velg gjerne litt «tunge» fuktighetskremer for å lukke fuktigheten i huden din.

 

Hudtype 2: Fet hud

Fet hud er det motsatte av tørr hud, fet hud overproduserer sebum. Propionibacterium acnes er bakterien som forårsaker akne. Denne bakterien har sebum som sin hovednærings-kilde , hvilket forklarer hvorfor de med fet hud er mer utsatt for å få akne. De har rett og slett mer av det akne- bakterien spiser.

Tar du rensetesten på fet hud vil huden din føles oljete i løpet av et par timer. Men pass på, for i mange tilfeller har de som tror de har fet hud faktisk dehydrert hud. Dehydrert hud reagerer ofte med å overprodusere olje for å beskytte seg selv. Denne overproduksjonen av olje kan  behandles med riktige produkter.

Det å ha fet hud kan på mange måter være en velsignelse, fet hud viser mindre tegn til aldring enn andre hudtyper og har mindre transepidermalt vanntap – en av hovedindikatorene på hudens helse.

Hva slags produkter passer for en fet  hudtype?
– Skumrens med lav ph verdi (høy ph gir et miljø der akne kan florere.)
-Vann baserte serum og geleer for å gi fuktighet til huden
-Oljefri foundation for å unngå tilstopping av porene
-Transparent pudder for å absorbere olje som kommer på huden i løpet av dagen

 

Hudtype 3: Kombinasjonshud

Denne hudtypen har forskjellige soner. T- sonen (panne, nese, hake) er ofte oljete, mens kinnene kan være tørre eller normale.

Hvis huden din reagerer med å bli oljete på noen steder og tørr på andre steder når du utfører rensetesten har du sannsynligvis det vi kaller kombinasjonshud. En annen måte å vite om du har kombinasjonshud på er om noen områder av huden din elsker et hudpleie produkt, mens andre områder hater det.

Hva slags produkter passer for en kombinasjonshud?
-Du kan bruke lette, vannbaserte produkter over hele ansiktet
-Bruk en rik krem i kinnene hvis det er behov for det
-BHA syrer kan være supert å bruke i T-sonen, mens du kan bruke AHA syrer på kinnene.

I tillegg til kombinasjons-hudtypen som er beskrevet ovenfor har du de som har sesongbetont kombinasjonshud. Har du denne hudtypen opplever du å ha tørr hud i vintermånedene og fet hud i sommermånedene. Den beste måten å håndtere sesongbetont kombinasjonshud er å ha to forskjellige hudpleie rutiner. I sommermånedene bruker du lette og vannbaserte produkter, mens i høst/vinter månedene kan du kanskje legge til en rikere krem for å dekke det økte behovet for fuktighet.

 

Hudtype 4: Normal hud

Har du normal hudtype, er du heldig. Ikke mange mennesker har denne hudtypen. Så hvordan vet du at du har normal hud?

Huden din produserer akkurat passe mengde med sebum over hele ansiktet ditt. Den føles sjeldent stram, tørr eller fet. Du opplever ikke flassing og huden din blir ikke blank på slutten av dagen. Normal hud er myk, glatt og velbalansert. Porene er små og hudtonen er jevn med sunn glød. Drømmehud sa du? Nei da, jeg er ikke misunnelig.

Har du normal hud har du sikkert også en ganske enkel hudpleie rutine, fortsett med det. Huden din er ingen krevende diva, du er som sagt heldig.
Sørg bare for å bruke en rens med lav ph og tilfør nok fuktighet, så er huden din fornøyd.

Nå har jeg gått igjennom de ulike hudtypene, håper det gjorde ting litt klarere. Det er likevel litt mer komplisert enn som så. For i tillegg til hudtyper, har vi ulike hudtilstander. I neste innlegg vil jeg gå igjennom disse, så følg med videre.

NB! Alle bildene i dette innlegget er lånte illustrasjonsfoto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Comments

Legg inn en kommentar