Oppskrift på min egenkomponerte løksuppe

I skrivende stund er det surt, vått og kaldt ute. Det er med andre ord inne-tid. Inne-tid betyr inne-kos. Inne-kos er så mangt. Levende lys, Netflix, spennende bøker og ikke minst god mat. God mat er forsåvidt viktig året rundt. Jeg er spesielt glad i supper, og de skal selvfølgelig være hjemmelaget.

Denne suppen har jeg komponert selv, ved å smake meg frem til et resultat jeg synes ble veldig bra. Den inneholder faktisk Cognac, noe jeg synes gir en ekstra dybde i suppen. Det er ikke nødvendig med Cognac i suppen, har du ikke en flaske stående bør du ikke løpe på polet bare på grunn av en suppe. Suppen smaker nydelig uten også. Har du en åpnet flaske hvitvin, kan du tilsette noen spiseskjeer av den eventuelt. Det smaker også veldig godt.

Selv synes jeg løksuppe er en av de beste suppene jeg får. I tillegg er den billig å lage, så er du på januar budsjett passer denne utmerket. Imponere gjester med denne som forrett, lag den som en lett middag eller kanskje kveldskos. Den er noe tidkrevende på grunn av all løken som må stekes i to eller tre omganger for å få riktig brunfarge.

Beregn 1 – 1 1/2 time inkludert forberedelser.

Her kommer oppskriften:

Ingredienser: Løksuppe til 4 personer

  • 6 gule løk
  • 1 kinesisk hvitløk (hvitløk uten fedd)
  • nøytral olje til steking av løk og hvitløk
  • 1 liter vann
  • 2 grønnsaksbuljong terninger
  • 3 spiseskjeer cognac (valgfritt)
  • 4 kvister Timian
  • 1 teskje soyasaus
  • 1 teskje sukker
  • Pepper, smak til
  • 3 spiseskjeer kyllingfond
  • 2 spiseskjeer kalvefond
  • 3 laurbærblader
  • 4 skiver loff (til ostelokk)
  • ca 50 gram parmesan (til gratinering)
  • ca 50 gram hvitost, for eksempel Jarlsberg (til gratinering)

 

Fremgangsmåte:

-Rens løken og del den i to og skjær den i tynne skiver

-Brun løken i 2 til 3 omganger i en stekepanne og ha den ferdigstekte løken over i en kjele

-Finhakk hvitløken og brun den lett i stekepannen. Pass på, hvitløk blir lett brent. Ha den ferdigstekte hvitløken over i kjelen.

-Tilsett vann og la det koke opp. Rør om jevnlig.

-Tilsett buljongterninger, cognac, timian kvister, soyasaus, sukker, pepper, kyllingfond, kalvefond og laurbærblader.

-La det småkoke under lokk i 30 min.

-Mens suppen småkoker setter du ovnen på 230 grader

-Mens suppen koker lager du til ostelokk som skal has over suppen ved servering. Dette er en enkel måte å få gratinert løksuppe uten å måtte sette suppeskålene i ovnen, og gjør at du slipper å bruke ildfaste skåler.

-Ostelokk lager du enkelt ved å skjære skorpen av fire loffeskiver. Riv så parmesan ost og Jarlsberg ost og bland sammen. Ha litt osteblanding over de fire loffeskivene.

-Stek ostelokkene i ovn ved 230 grader til osten har smeltet og fått en gylden farge. ( ca 7 – 8 min, følg med så det ikke blir brent.)

-Når ostelokkene er ferdig, har du suppen over i skåler og legger et ostelokk på hver porsjon.

Da er det bare å nye suppen 🙂 Et lite tips: er dere bare to som skal spise, er det uansett lurt å lage 4 porsjoner. Suppen smaker nemlig minst like godt dagen derpå. La bare restene stå kaldt i kjelen til dagen etter og lag nye ostelokk samme dag. Håper det smaker!

 

Legg inn en kommentar